9 Ekim 2013 Çarşamba

Antifriz Bomemetresi Akü Bomesi Nedir Nasıl Çalışır ?

BOMEMETRE KULLANIMI

Bomemetreler sıvıların kaldırma kuvvetine dayanarak yoğunluk ölçerler. Sıklıkla su tuzluluğunu ölçmede ,akü elektrolit ölçümlerinde ve antifiriz ölçümünde kullanılır. Çalışma mantığı basittir. Saf suyun bomesi 0 dır. Suyun içerisinde herhangi bir karışım varsa suyun yoğunluğu değişir ve bu yoğunluk değişimi suyun kaldırma kuvvetini etkileyerek bomemetrenin ölçüm yapmasını sağlar.



Bilindiği gibi yoğunluk formulü d=m/v dir. Burada d=yoğunluk m=ağırlık v=hacim dir. Birimi kg/lt dir. Yani 1 litre sıvı kaç kg geliyorsa yoğunluğu odur.
Bomemetre sıvı yoğunluğunu bome cinsinden ölçer. Aldığınız ölçümü kg/lt cinsine çevirmek için d=144/(144-Bome) formulü kullanılır. Bomemetre ile örneğin 70 Bome değerini ölçtük ,bu durumda d= 144/(144-70) = 1,95 kg/lt dir. Bir litre şekerli suyumuz olsun ve bomemetre ile yoğunluğunu yukarıdaki hesapta olduğu gibi 1,95 kg/lt ölçmüş olalım. Bu durumda şekerli suyumuzun içerisinde 1,95 kg şeker olduğunu anlarız.
Aşağıda klasik bir bomemetre görülmektedir. Ölçüm için hortum sıvıya batırılır ve siyah pompası sıkılıp bırakılarak sıvı beyaz hazneye çekilir. Skala ve ibreden bome okunur.


Bomemetrelerin çeşitli skalaları vardır. Örneğin skalası sizi hesapla uğraştırmamak için sadece antifriz ve donma sıcaklığına göre değiştirilmiş ,akü şarjını gösterecek şekilde değiştirilmiş tipleri vardır.

Örneğin aşağıdaki
1. resimdeki plastik ördek tipi bomemetrenin skalası antifriz içindir. Çekilen antifrizli suyun kaç derecede donacağını skalasından derece olarak gösterir.

2. Resimdeki cam tipi bomemetre ise akü içindir. Skalasında akünün şajlı olup olmadığını gösterir. Bome değerini vermez.



Bomemetreniz şamandıralı ise ( geneli şamandıralıdır) ölçüm için şamandıra tamamen cihaz tabanından yukarı kalkana kadar sıvı çekilmelidir. Değer okunurkende bomemetre dik tutulmalıdı


kısmen alıntı: www.evdeteknik.com  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımda

Fotoğrafım
Otomotiv Garaj Ekipmanları, Solar Enerji Elektrik Üretim Panelleri, Prefabrik Evler, Elektrikli Arabalar....