DİKKAT: SINIRLI SAYIDA STOK. ACELE EDİNİZ.....EYLÜL 2012.... SİPARİŞ İÇİN CEP 0533 - 240 1307 OFİS 0312-386 03 99
Benzin ve LPG li araçlara uygun Yakıt Enjeksiyon Test Cihazı, Aktivatör Tester , Model YET-100
ÖZET:
Bu küçük ama maharetli olan cihazla hangi testler ve neler yapılabilir ?
1-Tüm benzin ve LPG enjektörlerinin elektriksel mekanik testi
2-LPG valflerinin testi
3-ABS ve otomatik şanzıman selenoid valflerinin testi
4-Kaçak akım arama testi
Temel bilgiler:
Sensörlerden gelen bilgileri işleyen ECU ünitelerinin gelen komutlarla iş yapması için harekete geçirdikleri tüm malzemelere Aktör veya iş yapan anlamında Aktivatör adı verilir. Bunların başındada enjektörler gelmektedir. Özellikler benzinli araçlarda hangi silindire ne zaman ve ne kadar yakıt verileceğini hesaplayan ECU o enjektörü sırası gelince yakıt miktarı kadar açarak silindire gerekecek yakıtı verecektir. LPG sistemlerde silindirlerin gaz ihtiyacına cevap veren enjektörlerde ,selenoid valflerde aynı statüde aktivatördür.
Çalışma prensibleri: Yüksek basınç altında depolanan yakıt enjektör girişine uygulanarak bekletilir. Zamanı geldiğinde enjektör içindeki selonoid babin üzerine verilen elektrik sayesinde yakıt yolundaki iğne ucu geri çekilerek yakıt yolu açılır ve yüksek basınç altında bekleyen yakıt bu delikten püskürtülerek silinirin içine aktarılır. LPG dede sistem yaklaşık aynıdır. Sadece fark sıvı yakıt gibi iğne ile değil, elektrik verildiğinde diyafram ile gaz kontrolu sağlanmaktadır.
Aracın motor devrine göre dakikada 1000-4000 devirlere kadar açılıp kapanan bu aktivatörler içinden geçen yakıt kalitesinden dolayı zamanla istenmeyen korozyonlara sebeb olarak yakıt geçiş yollarında tıkanıklıklar meydana getirir. Yada içinde açma kapama işlermini sağlayan selenoid bobin ısıdan özelliğini kaybederek mıknatıs özelliğini kaybederek düzensiz çalışmalara sebeb verecektir. Ayrıca özellikle yakıt tortusundan yüzeyleri deforme olan enjektörler açma kapama sırasında mekanik sürtünmeden dolayı değişik elektrik akımları çekecektir. Ayrıca yüksek hızlarda bu sebeblerden dolayı açma kapama işlemlerini yerine getirirken takılacak, duracak kısaca randumanı düşecektir.
Aracın motor devrine göre dakikada 1000-4000 devirlere kadar açılıp kapanan bu aktivatörler içinden geçen yakıt kalitesinden dolayı zamanla istenmeyen korozyonlara sebeb olarak yakıt geçiş yollarında tıkanıklıklar meydana getirir. Yada içinde açma kapama işlermini sağlayan selenoid bobin ısıdan özelliğini kaybederek mıknatıs özelliğini kaybederek düzensiz çalışmalara sebeb verecektir. Ayrıca özellikle yakıt tortusundan yüzeyleri deforme olan enjektörler açma kapama sırasında mekanik sürtünmeden dolayı değişik elektrik akımları çekecektir. Ayrıca yüksek hızlarda bu sebeblerden dolayı açma kapama işlemlerini yerine getirirken takılacak, duracak kısaca randumanı düşecektir.
Firmamızın imal ettiği Aktivatör Simülatör tek tek tüm benzin ve LPG enjektörlerinin, tüm devirlerde çalışmalarını test ederek randumanlarını ölçmektedir. Bununla birlikte kullanım klavuzunda yazılan işlemler yapıldığında problemli olan enjektörün temizliğinide yaparak yeniden faal hale getirebilmektedir.
Yüksek süratlerde bunların performansını test etmekte problemlerini gözle görülür hale getirmektedir.
A) Test Çıkışı
B) Motor devri
C) Motor devir indikatörü
C) Motor devir indikatörü
D) Ampermetre çıkışları
H) Üstte test cihazı başlama - Altta ampermetrede devrede
I) Ampermetre devrede
J) Gösterge
H) Üstte test cihazı başlama - Altta ampermetrede devrede
I) Ampermetre devrede
J) Gösterge
Enjektör ve Elektrik;
Enjektörün çalışması için gereken elektrik beyin tarafından sağlanmaktadır. Her silindire gereken yakıt zaman ve karışım olarak beyin tarafından ayarlanır. Enjektöre verilen elektrik palsinin zamanı ve frekansı beyin tarafından ayarlanmaktadır.
Enjektöre uygulanan kare dalga aracın motor devri arttıkça yan şekildede görüldüğü gibi frekansı artmaktadır. BU sayede bir motorun yaptığı en yüksek devirde bile enjektörün mekanik olarak düzgün çalışması istenir.
Enjektörün elektriksel testi ile çalışma performansı:
Bir şekilde içinden yakıt geçerek karbon kirlenme yaşayan enjektörde çekilen elektrik miktarı zorlanmadan dolayı artacaktır. Bobininde aşırı ısıdan oluşan sarım kısa devresi sebebi ile gene akım artacaktır. Mekanizmanın fazla çalıştırılmasından dolayı oluşacak mekanik gevşekliklerde ise akım miktarı düşecektir. Cihazımız enjektörün her çalışma devrinde çektiği akımı göstererek enjektörün mekanik kısmının deformasyonu konusunda size bilgi verecektir.
esimlerde cihazın bir enjektöre bağlantısını görüyorsunuz. 1 nolu resimde enjektörller öşçülecek aracın motoru görümektedir. 2 nolu resimde görüldüğü gibi öçülecek enjektör soketiniçıkarmak gerekir. Bu işlemden sonra 3 nolu resimdeki gibi enjektörün 2 ucundan HERHANGİ BİRİNİ ŞASEYE TUTTURUN. Resim 4 te gösterilen şekilde makinenin tek çıkışını enjektörün diğer ucuna bağlayın. Bu durumda cihazın anahtarı Amp durumunda tutulmalıdır. Devir yazan ayar düğmesi minumuma yani en sola döndürerek teste başlamalıdır. Cihazın elektrik bağlantı kablolarını kutup başlarına bağlayınız.Osc çıkışından bir kabloyla enjektörün bir ucuna bağlanan cihaz Enjektöre belli volt içinde çalışma palslerigönderecektir. Gelen işaretle enjekör görev yapmaya , iğne kanalı açıp kapamaya başlayacaktır. Devri arttırdıkça enjektör buna cevap verecektir. Önce minumum devirle teste başlayın. Zaten enjektörün çalışmasını seslede duyabilirsiniz. Sonra devri arttırarak yüksek devirde çalıştırabilir belli süre bu devirde mekanik testini tamamlarsınız. Bu test sırasında anahtar TEST pozisyonunda olmalıdır.
Normal bir enjektör bu durumda yaklaşık 250-350 mA akım çekecektir. Bir araçtan sökeceğiniz enjektörlerin hepsinin bu değere yakın ve birbirlerine denk akım çekmesi lazımdır. Aksi durumunda yüksek akım çekerse enjektörün mekanik aksamında genelde sorun vardır. Bu takdirde o enjektörün yakıt püskürtmesinde sorun olacaktır. Anahtar AMP pozisyonunda olmalıdır. Aksi halde sadece enjektörün çalışma voltajı sayesinde çalışmasını isleyebilir ama elektriksel anlamda çektiği akımı okuyamazsınız. Resim 6 da görüldüğü gibi düğmeyi sağa doğru çevirerek enjektörün çalışma devrini arttırabilirsiniz..
BU TESTTE SİZE EN GÜZEL REFERANS ÖLÇECEĞİNİZ 4 ENJEKTÖRÜN (VEYA 6) BRİBİRİNDEN ÇOK UZAK DEĞERLER GÖSTERMESİDİR.
BU TESTTE SİZE EN GÜZEL REFERANS ÖLÇECEĞİNİZ 4 ENJEKTÖRÜN (VEYA 6) BRİBİRİNDEN ÇOK UZAK DEĞERLER GÖSTERMESİDİR.
BİR ARACIN 3 ENJEKTÖRÜ 250-350 mA ARASINDA DEĞER GÖSTERİRKEN DİĞERİ 500 VE ÜSTÜ GÖSTERİRSEN ZATEN ÇAPRAZ ORANTILAMA METODU İLE BU PROBLEMLİ BİR ENJEKTÖRDÜR. Bazı enjektörlerde normal akım çekmesine rağmen hiç çalışmayacaktır. Motor çalışırken hiç duyulmayan enjektör çalışma sesi motor gürültüsünden duyulmamaktadır. Oysa bu test motor çalışmadığı zaman yapılacağı için tek tek mekanik sesinden bile enjektöre teşhiste bulunabilirsiniz.
CİHAZIN DİĞER BİR ÖZELLİĞİ;KAÇAK AKIM ARAMA
Bir çok araba sahibi sizlere arabasının aküsünün kendi kendine boşaldığı şikayeti ile gelir. Bu aracın park ettiği yerde kontak kapalı iken aracın donanımlarından birinin normalin üstünde akım çekerek akünün kısa sürede bitmesine sebeb olmasından kaynaklanmaktadır. Teknoloji ilerledikçe araclarda fazlası ile elektronik gereçler ilave edilmektedir. Normalde kontak kapalı iken aracınızda saat, radyo teyp, kontrol modülleri gibi besleme gerektiren ve hafızayı tutan sistemler akım çekmektedir. Eski araçlarda bu 5-10 mA i geçmezken günümüz araclarında donanım fazlalığı sebebi ile 100-150 mA e kadar akım çekilmektedir. Bu değerlerin üzerinde akım çekilmesi akünün tamamen boşalma zamanını hızlandıracaktır. Diyelimki 400 mA çeken bir aracın 60 A lik aküsü 60 :0,4= 150 Saatte yani 150 :24= yaklaşık 6 günde bitecektir.
Son model araclarda kontak kapalı iken çekilen akım miktarı maksimum 150 mA olarak kabul edilirse kaçak testinde bu değerin üstü istenmeyen değer olarak kabul edilerek sebebi bulunmalıdır.
BU TESTİ YAPARKEN AKÜNÜN + UCU ÇIKARILIP ARAYA CİHAZ BAĞLANACAĞINDAN DOLAYI ÇOK DİKKATLİ OLUNMALIDIR.
www.viraoto.com.tr |
A ) Kaçak testi yapmak istediğiniz aracın kontağını kapatın. Kontak kapalı iken çalışır tüm donanımlarını susturun (radyo vs) Orijinal halde tüm sistemler kapalı ise teste başlayın.Akünün + kutup başını çıkarın.
B) Resimde gördüğünüz gibi AMP out yazan soketlerden çıkan kablolardan birini çıkardığınız akü + kutup başına , diğerinide bu kutup başından çıkardığınız kısma bağlayınız.
C) Artık ampermetrenin gösterdiği değer aracın kontak kapalı park halinde çektiği akımı gösterecektir.
D) Artık tamamen değerlendirmenizle devam etmelisiniz. En fazla çekilmesi gereken akım 150 mA dir. Eğer ekranda bu değerden fazla bir akım görürseniz sistemde fazla akıma sebep olan bir donanım var demektir. Bu halde devreden cihazı çıkarmadan tek tek sigortaları söküp takın. Ampermetre değeri her sigorta söküşte kontrol edilmeli eğer akım düşerse düştüğü hatta arıza aranmalıdır
Amper nedir? Elektrikte akım şiddeti birimi. Birim zamanda geçen elektrik yükü miktarına elektrik akımının şiddeti denir. Birimi Amper olup Mili amper amperin 1000/ 1 idir. Yani 1000 Miliamper 1 amperdir.
Bir aracta örneğin 100 W bir far ampulu çalışıyor. Bunun aküden çektiği akım için formül I (akım) = W (vat) / V (volttur.) Buna göre 100 / 12 = 8.8 Amper çekecektir. Watt artıkçe elbet akımda artacaktır. Soldaki resimde 0.37 rakamı görünmektedir. Bu .0.37 Amper yani 370 mA olarak okunmalıdır. Sağ resimde ise değer0.34 dür. Bu 340 mA anlamına gelmektedir. Alt resimde ise okunan değer 2.14. Bu 2.14 Amperdir diğer değişle 2140 mA.
Amper oto elektrikçilerinin hakkına en fazla fikir sahibi olması gereken konudur. Atan ve değerini bilmediğiniz bir sigorta bile yenisi akım değeri hesaplanarak tespit edilir.
AKTİVATÖR TEST CİHAZINIZI KULLANIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER?
1) Ampermetremiz hassas ölçüm yapılması için 5 AMp le sınırlıdır. Daha yüksek akımlarda arka sigorta atar. Ama yüksek akımda ampermetreye zarar verebilirsiniz ve GARANTİ dışıdır.
2) Enjektör testlerinde asla kontak açmayın. Aksi durumda enjektör motora test sırasında benzin gönderir. 3) Enjektör ölçümlerinde çekilen akım bu malzemenin sıkışıklığını veya fazla gevşekliğini ortaya koyar. Ayrıca 2-3 dk yüksek devirde çalıştığında enjektördeki sıkışıklık sebebi ile görev dışı kalmasınıda en sağlıklı ölçmemize yaramaktadır. 4) Aktivatör Test aleti her türlü elektrikli enjektörlerin gerek aracın her devirde çalışmasını temin ederek mekanik testlerini yapmakta, ayrıca tek tek enjektörlerin çektiği akımları göstererek içinde mekanik sıkışıklıktan dolayı oluşabilecek fazlalık akımları göstererek hatalı çalışan enjektörleri tespit etmeye yarar. Bu aletle enjektörler, LPG valfleri, ABS ve Otomatik şanzuman selenoid valflerinin testlerini temin eder. 5) Bu cihazı amacı dışında kullanmayınız. OSC çıkış maksimum 2 amp olup daha yüksek akımlar
cihaza zarar verecektir
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder